by Spiros
2 Μαρτίου 2014

Η αρχή μιας νέας «Ψηφιακής Κοινωνίας»

5 out of 5 based on 6 user ratings

Οι ψηφιακές τεχνολογίες επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους τομείς της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής ζωής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται με ευκαιρίες για ριζική καινοτομία. Νέες μορφές επικοινωνίας προκύπτουν και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που γεννιούνται είναι ατελείωτες και εκτείνονται σε όλες τις κοινωνίες και οργανισμούς. Αλλαγές προκύπτουν στο πώς οργανώνονται οι επιχειρήσεις, στον τρόπο που οργανώνουν την εργασία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή. Αυτή η αναδυόμενη κοινωνία ονομάζεται «Ψηφιακή Κοινωνία» και έχουμε δει μόνο της αρχή της!

Ποιος οδηγεί;

Κατά το πρότυπο της κότας και του αυγού, τίθεται το εύλογο ερώτημα ποιος οδηγεί την κούρσα: η τεχνολογία ή οι χρήστες; Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έκανε άλματα αφήνοντας άφωνους τους χρήστες… οι οποίοι όμως στη συνέχεια καταπίνουν τα επιτεύγματά της με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς κάνοντας πολύ έντονη τη ζήτηση για όλο και περισσότερους νεοτερισμούς και καινοτομίες.

Ή πρόκληση…

Αλλά ποια είναι η πραγματική καινοτομία; Είναι το βιομηχανικό επίτευγμα; Είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο; Ή μήπως είναι η δημιουργικότητα που εξελίσσει την ανάλυση της συμπεριφοράς της απίστευτης ανθρώπινης μηχανής ανατροφοδοτώντας και επιταχύνοντας την ανακάλυψη των δυνατοτήτων της (γιατί δεν μπορεί να ονομαστεί εξέλιξη); Η πρόκληση λοιπόν για όλους όσους θέλουν να δοκιμαστούν και να φτιάξουν εφαρμογές που να επιζήσουν κάτω από την πίεση της Ψηφιακής Κοινωνίας μεγαλώνει.

Η αρχή μιας νέας «Ψηφιακής Κοινωνίας»

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απάντηση στην πρόκληση απαιτεί σχήματα ευρείας γνώσης σε τέχνη και τεχνολογία με οδηγό την εφαρμοσμένη δημιουργικότητα. Και τα σχήματα αυτά πρέπει να μπορούν να εκμεταλλεύονται τα νέα μέσα για να παραδίδουν εφαρμογές κατάλληλες για την Ψηφιακή Κοινωνία.

Ξεπερνιούνται οι βασικοί ορισμοί!

Η βιομηχανική εποχή έδωσε νόημα στην έννοια της εργασίας γιατί ακριβώς προσδιόρισε την έννοια του επαγγέλματος ορίζοντάς το ως προορισμό με ωράριο που πρέπει να τηρεί ο εργαζόμενος κάτι που δεν υπήρχε πριν από αυτήν. Αυτό που πρέπει πλέον να κατανοήσουν οι οργανισμοί είναι ότι η βιομηχανική εποχή τελειώνει! Και αυτό που πρέπει να κατανοήσουν τα άτομα είναι ότι παύουν να προσδιορίζονται ως υπάλληλοι, εργαζόμενοι η απασχολούμενοι και ορίζονται ως επαγγελματίες μιας Ψηφιακής Κοινωνίας.

Τι χαρακτηρίζει την εργασιακή ζωή στην Ψηφιακή Κοινωνία;

  • Δυσδιάκριτα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής
  • Αυξημένη έμφαση στα προσωπικά δίκτυα
  • Ευέλικτο ωράριο εργασίας και μη διακριτοί χώροι εργασίας
  • Απομακρυσμένη / εικονική ομαδική εργασία εκτός των ορίων των οργανισμών και της τοποθεσίας
  • Ελεύθερες συνεργασίες με βάση στο παραδοτέο έργο

Τεχνολογία & Τάσεις

Add comment


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Title:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Comment:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.







Σχόλια

Δεν υπάρχει εγγραφή