by Jim
27 Μαΐου 2016

LCD Screens ή LED Panels για Digital Signage; Εξαρτάται...

3 out of 5 based on 6 user ratings

Το 70% του πληθυσμού βλέπει Digital Signage μπροστά του κάθε μέρα. Έρευνες δείχνουν ότι είμαστε μπροστά σε κάποια μορφή οθόνης τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα συμπεριλαμβανομένων τηλεοράσεις, οθόνες Η/Υ, tablets, smart-phones, και Digital Signage. Όπου και να πάμε όπου και να κοιτάξουμε θα έρθουμε σε επαφή με κάποια μορφή Digital Signage. Επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις, εμπορικά καταστήματα συνεχώς χρησιμοποιούν Digital Signage με σκοπό την επικοινωνία με το κοινό τους.

Το ROI με την χρήση Digital Signage είναι πλέον δεδομένο, αλλά ένα ερώτημα παραμένει πάντα σε πρώτο πλάνο... "Ποια τεχνολογία ψηφιακής οθόνης είναι σωστή για εμένα?"

Θα ξεκαθαρίσουμε την σύγχυση που υπάρχει μεταξύ LCD Οθονών (συνήθως με LED back-panel) και LED dot-matrix panel.

Ο στόχος και ο προϋπολογισμός είναι σημαντικοί παράγοντες.  

Για την σωστή επιλογή του μέσου προβολής πρέπει να λάβουμε υπόψη την εφαρμογή/εγκατάσταση, το στόχο μας αλλά και το προϋπολογισμό. Σε γενικές γραμμές ισχύει ο ακόλουθος κανόνας, αν οι θεατές σας βρίσκονται κοντά στην οθόνη (λίγα μέτρα μακριά) τότε η LCD οθόνη είναι η καλύτερη επιλογή. Αν οι θεατές σας βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις (δηλαδή όπου χρειάζεται μεγάλη εικόνα), τότε μπορεί να χρειαστείτε LED οθόνη.

Βέβαια η απάντηση δεν είναι πάντα τόσο απλή, διότι υπάρχουν παράγοντες όπως το resolution, pixel pitch, image size, φωτισμός, εσωτερικού χώρου ή εξωτερικού, εγκατάσταση / serviceαλλά και ο προϋπολογισμός που θα καθορίσουν την τελική επιλογή.

Οι LCD οθόνες υποστηρίζουν 1080P & 4K UHD αναλύσεις. Μεγαλύτερες αναλύσεις, περισσότερα pixels per inch, που σημαίνει οι θεατές μπορεί να είναι και αρκετά κοντά στην οθόνη. Τα συνηθέστερα μεγέθη είναι από 10" μέχρι και 95". Όσον αφορά την φωτεινότητα (brightness) κυμαίνονται από 300 nits με 700 nits για τους συνηθέστερους εσωτερικούς χώρους με απαλό φωτισμό, μέχρι και 8000 nitsγια χώρους με υψηλό φωτισμό (πχ βιτρίνες) και για εγκαταστάσεις σε εξωτερικό χώρο με κατεύθυνση τον ήλιο (direct sunlight).

Τα LED panels από την άλλη υπάρχουν σε σχεδόν απεριόριστα μεγέθη, δηλαδή μπορεί να φτάσουν και τα 30 μέτρα (ή και περισσότερο) σε πλάτος. Το pixel pitch του LED είναι παρόμοιο με την ανάλυση ενός LCD, δηλαδή είναι η μέτρηση για το πόσο κοντά είναι τα pixels το ένα με το άλλο, οπότε μικρότερο pitch σημαίνει μεγαλύτερη ανάλυση. Για εξωτερικού χώρου LED τα pixel pitch κυμαίνονται από 10mm έως 30mm ανάλογα με την απόσταση θέασης. Πρόσφατα έχουμε δει και εσωτερικού χώρου LED panel με pixel pitch από 10mm έως και 1.1mm.

Η απόσταση θέασης μετράει

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην επιλογή της οθόνης είναι το μέγεθος της εικόνας σε σχέση με την απόσταση θέασης, και αυτό είναι πολύ διαφορετικό σε μια LCD από ότι σε μια LED. Θα αναφέρουμε μερικούς κανόνες που μπορούν να σας καθοδηγήσουν.

Για την θέαση μιας απλής LCD οθόνης ισχύει ο κανόνας 4/6/8. Χρειάζεται τέσσερις (4) φορές το ύψος της εικόνας σε απόσταση για την προβολή αναλυτικών σύνθετων πληροφοριών. Έξι (6) φορές το ύψος της εικόνας σε απόσταση για την προβολή λεπτομερών κοινών πληροφοριών και οκτώ (8) φορές το ύψος της εικόνας σε απόσταση για την προβολή γενικών πληροφοριών.

Στα LED το ζήτημα είναι λίγο πιο σύνθετο. Εδώ το pixel pitch καθορίζει την απόσταση πριν ο θεατής αρχίσει να βλέπει τα μεμονωμένα pixels (η εικόνα θα φαίνεται με τετραγωνάκια αλλοιωμένη). Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην ικανότητα του οφθαλμού να δει ένα μικρό αντικείμενο ως ένα ξεχωριστώ μεμονωμένο διακριτό σημείο. Για να υπολογίσετε την ελάχιστη απόσταση θέασης για μια LED οθόνη μπορείτε να μετατρέψετε το pixel pitch σε μέτρα απόστασης, πολλαπλασιάζοντας το pixel pitch με 1000. Για παράδειγμα, μια LED οθόνη με 6mm pixel pitch θα έχει μια ελάχιστη απόσταση θέασης τα 6 μέτρα, σε μικρότερη απόσταση η εικόνα θα είναι αλλοιωμένη για τον θεατή και θα φαίνονται τα pixelsτου LED.

Ένας άλλως παράγοντας είναι οι εγκαταστάσεις εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Συνήθως τα περισσότερα LCDπροορίζονται για εσωτερική χρήση. Σημειώνεται ότι υπάρχουν κάποια LCDπου προορίζονται για εξωτερικό χώρο με κλιματικό ρυθμιστή, αδιάβροχα κτλ. Τα LED συνήθως προορίζονται για εξωτερικές εγκαταστάσεις, αλλά οι πρόσφατες LED με μικρότερο pixel pitch έχουν και εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους.

Είναι πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ιδανικότερη λύση, αλλά ο προϋπολογισμός είναι αυτό που θα καθορίσει αν είναι εφικτή μια ιδανική λύση. Σε γενικές γραμμές το LED είναι ακριβότερο από τα LCD, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει επιλογή. Για παράδειγμα αν θέλετε μια τεράστια εξωτερικού χώρου οθόνη που θα τοποθετηθεί με έκθεση στον ήλιο, τότε δεν έχετε επιλογή παρά μόνο να χρησιμοποιήσετε LED. Αν θέλετε μικρότερου μεγέθους οθόνη εσωτερικού χώρου όπου η απόσταση θέασης είναι κοντά στην οθόνη, τότε LCD είναι η μόνη λύση. Το μεγάλο ερώτημα είναι όταν πρέπει να αποφασιστεί μεταξύ των νέων LED με πολύ μικρό pixel pitch και bezel free εικόνα σε σχέση με ένα LCD Video Wall.

Τα θετικά για το LCD Video Wall είναι ότι μπορούν να "χτιστούν" σε αρκετά μεγάλα μεγέθη και έχουν και πολύ λεπτό bezelπου δίνει την εντύπωση ενιαίας εικόνας. Επίσης το θετικότερο είναι ότι είναι φθηνότερα σε σχέση με τα LED, δηλαδή το κόστος χρήσης ενός LED με 1.1mm pixel pitch που θα φαίνεται καθαρά σε μικρή απόσταση θέασης είναι πολύ ακριβότερο. Αλλά ένα περιβάλλον με υψηλό φωτισμό (πχ direct sunlight) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, αλλά το κόστος δεν είναι συγκρίσιμο, οπότε εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο ο προϋπολογισμός σας.

Όπως αναφέραμε στην αρχή υπάρχουν εφαρμογές και για LCD και LED. Αλλά υπάρχουν και εφαρμογές που είναι μονόδρομος. Στο τέλος πάντα παίζει ρόλο η αναλυτική κατανόηση του στόχου και της εφαρμογής, τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα της κάθε τεχνολογίας αλλά και ο προϋπολογισμός, αυτά θα είναι τα καθοριστικά κριτήρια για την τελική απόφαση.


Τεχνολογία & Τάσεις

Add comment


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Title:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Comment:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.







Σχόλια

Konstantinos την 22 Aug 2017 στις 12:40 PM
thirio58@windowslive.com
Θα ήθελα δυο οθόνες εξωτερικού χώρου 145χ70
Για πρόσοψη καταστήματος!
Kostas την 19 Sep 2017 στις 8:31 PM
thirio58@windowslive.com
Καλησπέρα σας ενδιαφέρομαι για δυο οθόνες εξωτερικού χώρου έγχρωμες για πρόσοψη καταστήματος το μέγεθος είναι 149χ75 η καθεμία!