by Thanos
8 Μαΐου 2014

Ρυθμίσεις του Υπ. Ανάπτυξης για ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

4.5 out of 5 based on 4 user ratings

Αλλάζουν από τον Ιούνιο οι όροι στις αγορές μέσω Internet. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, με ρυθμίσεις που προωθεί και οι οποίες αναμένεται να εφαρμοσθούν από τις 13 Ιουνίου, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διασφάλισης στην ποιότητα των προϊοντων. Μεταξύ άλλων, από τις 13 Ιουνίου, ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεση του 14 ημερολογιακές ημέρες για να υπαναχωρήσει, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρει το λόγο για την απόφαση του, ενώ μοναδική υποχρέωσή του θα είναι τα έξοδα αποστολής για την επιστροφή του προϊόντος, ενώ ο προμηθευτής οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα συμπεριλαμβανομένου των εξόδων αποστολής.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο προμηθευτής δεν έχει ενημερώσει τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης, τότε η προθεσμία αυξάνει από τις 14 ημέρες στους 12 μήνες. Επίσης, το προϊόν πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 30 ημερών από την παραγγελία και το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι υπεύθυνο για την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το τελικό κόστος του προϊόντος.

Τέλος, σε περίπτωση πληρωμής με πιστωτική κάρτα, απαγορεύεται να επιβαρύνονται οι καταναλωτές με επιπλέον κόστος.

Πηγή: Υπ. Ανάπτυξης

Είναι προς το συμφέρον του πολίτη αυτές οι αλλαγές;

Τα online καταστήματα έχουν αρκετούς περιορισμούς στη λειτουργία του τόσο από τη VISA/ Τράπεζες όσο και από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που είναι συνδρομητές. Σίγουρα χρειάζεται προστασία του καταναλωτή αλλά είναι αυτές οι ρυθμίσεις σωστές;

Ο υπερβολικός ζήλος που φαίνεται να υπάρχει σε αυτές τις ρυθμίσεις μάλλον θα έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στη χώρα μας που είναι στην κουλτούρα μας το abuse των υπηρεσιών η ανεξέλικτη επιστροφή εμπορευμάτων δημιουργεί μη υπολογίσιμα έξοδα τα οποία θα ζημιώσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες θα μετακυλήσουν το κόστος και στους σωστούς καταναλωτές. Φανταστείτε να παραγγέλλω online μια τηλεόραση 4K που κοστίζει 3500 ευρώ και να την στείλω πίσω γιατί το μετάνιωσα. Τι θα την κάνει το κατάστημα ιδιαίτερα αν είναι μικρό;


Λογισμικό & Internet

Add comment


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Title:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Comment:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.







Σχόλια

Spiros την 13 May 2014 στις 9:12 PM
Και κάτι άλλο, γιατί όλοι όσοι επιλέγουμε πληρωμή με αντικαταβολή ή παραλαβή από φυσικά σημεία θα πρέπει να πληρώνουμε τη μίζα του 1%-3% της VISA; Γιατί σίγουρα ο επιχειρηματίας δεν θα το πληρώσει από την τσέπη του!